Екскурзија ученика седмог и осмог разреда

Задаци екскурзије са аспекта образовно-васпитних циљева су испуњени: ученици су упознати са природним и културним добрима смештеним на територији Источне Србије.
На ушћу Језаве у Дунав саграђена је Смедеревска тврђава, за време деспота Ђурђа I Бранковића.Саграђена је од 1428. до 1439. г. Била је једна од најт+знаменитијих из тог времена. Падом Смедерева 1459.г. престала је да постоји Српска деспотовина.
Лепенски вир је једно од најзначајнијих мезолитских и неолитских археолошких налазишта – рибарско ловачко насеље са зачецима култивације и доместификације.
Ресавска пећина спада међу највеће и најлепше пећине у Србији, дуга је 4,5 км, стара око 80 милиона година. Унутрашњост пећине богата је дворанама, галеријама, сталактитима, сталагмитима у црвеној, белој и жутој боји. Проглашена је за споменик природе.
Манасија је један од најзначајнијих споменика српске средњевековне културе и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја. Манастир је задужбина деспота Стефана Лазаревићс опасан великим зидовима који су служили за одбрану.

Објављено у Вести

Оставите одговор

Распоред одржавања писмених провера знања

Водич за основце

Занимања има много и сигурно је да су нека од њих баш за тебе. Одабери право занимање!

Завршни испит

Припреми се за завршни испит брзо, лако и занимљиво! :)

Јанкови цитати

Цар на своме престолу нема толико достојанства колико га има један мачвански домаћин у својој кући.

Ј. Веселиновић, Пољско цвеће