Екскурзије

 

Задаци екскурзије са аспекта образовно-васпитних циљева су испуњени: ученици су упознати са природним и културним добрима смештеним на територији Источне Србије.
На ушћу Језаве у Дунав саграђена је Смедеревска тврђава, за време деспота Ђурђа I Бранковића.Саграђена је од 1428. до 1439. г. Била је једна од најт+знаменитијих из тог времена. Падом Смедерева 1459.г. престала је да постоји Српска деспотовина.
Лепенски вир је једно од најзначајнијих мезолитских и неолитских археолошких налазишта – рибарско ловачко насеље са зачецима култивације и доместификације.
Ресавска пећина спада међу највеће и најлепше пећине у Србији, дуга је 4,5 км, стара око 80 милиона година. Унутрашњост пећине богата је дворанама, галеријама, сталактитима, сталагмитима у црвеној, белој и жутој боји. Проглашена је за споменик природе.
Манасија је један од најзначајнијих споменика српске средњевековне културе и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја. Манастир је задужбина деспота Стефана Лазаревићс опасан великим зидовима који су служили за одбрану.

Екскурзија Београд

Оставите одговор