Екскурзије

 

Задаци екскурзије са аспекта образовно-васпитних циљева су испуњени: ученици су упознати са природним и културним добрима смештеним на територији Источне Србије.
На ушћу Језаве у Дунав саграђена је Смедеревска тврђава, за време деспота Ђурђа I Бранковића.Саграђена је од 1428. до 1439. г. Била је једна од најт+знаменитијих из тог времена. Падом Смедерева 1459.г. престала је да постоји Српска деспотовина.
Лепенски вир је једно од најзначајнијих мезолитских и неолитских археолошких налазишта – рибарско ловачко насеље са зачецима култивације и доместификације.
Ресавска пећина спада међу највеће и најлепше пећине у Србији, дуга је 4,5 км, стара око 80 милиона година. Унутрашњост пећине богата је дворанама, галеријама, сталактитима, сталагмитима у црвеној, белој и жутој боји. Проглашена је за споменик природе.
Манасија је један од најзначајнијих споменика српске средњевековне културе и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја. Манастир је задужбина деспота Стефана Лазаревићс опасан великим зидовима који су служили за одбрану.

Екскурзија Београд

Оставите одговор

Водич за основце

Завршни испит

Јанкови цитати

Цар на своме престолу нема толико достојанства колико га има један мачвански домаћин у својој кући.

Ј. Веселиновић, Пољско цвеће