Јанков кутак

Јанко Веселиновић

Јанко Веселиновић,

приповедач, романсијер, драмски писац, рођен је у мачванском селу, Црнобарском Салашу, 1. маја 1862. Објавио је 127 приповедака, међу којима су и “Слике из сеоског живота”, “Пољско цвеће”, роман “Хајдук Станко”, и две драме. Био је изврстан глумац и певач. У обе своје драме, све док се није разболео, глумио је главне улоге.

“Легенда о стаситом, мужевном, лепореком писцу, боему који је волео народне песме (лепо их је и певао) зачела се још за његовог живота. Допуњавана и проширивана она је, у форми анегдотских цртица, жива и данас. Онај који је приповедао о величини и снази љубави, побратимства и слоге, доживео је да га пријатељи и поштоваоци обаспу љубављу и пажњом. Но, она није била довољан лек за опаку болест, као ни за личне несреће и разочарања.”

“Походу шабачких Цицварица на Београд вероватно је кумовао и Јанко Веселиновић”…

Ноћни живот у престоном Београду га је исцрпљивао и он се са чежњом увијек изнова враћао селу.

Умро је у родитељској куци, у Глоговцу, уочи Видовдана 27. јуна 1905. године, окружен родбином и мачванским сељацима. Сахрањен је “у присуству хиљаде људи и оплакан од целе Србије и целог Српства… Над одром мртвог песника, по његовом изричитом аманету, одјекнула је песма коју је Јанко највише волео — ‘Мој облаче, немој на ораче’.”

Рекли су о Јанку Веселиновићу:

Веселиновић је мајсторски владао српским језиком, знао га прекрасно и руковао њиме окретно, вешто као мало који од писаца његовог времена.

Јован Скерлић

Јанко бијаше у пуној мушкој снази: ведро и топло лице са свијетлим, црним очима, висок, једар и чврст као цер. Његова књижевна слава дизаше се у темпу свом свијетлом врхунцу.

Петар Кочић

У Јанковим приповеткама насликано је село које је снажно и немоћно у исти мах, које истовремено пуца од здравља и страда од заразе (…) у коме живе једни поред других богаташи и сиромаси, срећни и несрећни, зли и добри – рај и пакао.

Војислав Ђурић

Јанко Веселиновић је један од оних наших писаца који се највише читају у годинама школовања. Доцније му се мало ко враћа, иако се он не заборавља, као што се не заборављају ни прва искуства у животу.

Светлана Велмар Јанковић

Оставите одговор